Basel Square

Smart architectural design interventions made more room for living in this 1970s apartment, a sanctuary of calm in the bustling neighborhood of Basel Square.

 

The re-design brief was formulated on the sensory experience of being on a beach, capturing the light and air of the sea in the forms and textures and a sandy white city of Tel Aviv palette. 

 

All the windows were replaced to capture the natural Tel Aviv light, filtering dynamic shadows on the white walls, while opening selected views to the urban landscape and between the various spaces, creating a sense of open space and preserving the users' privacy. 

 

The material palette features full body travertine aesthetic porcelain slabs for bathroom surfaces to reproduce the rough look of unfilled travertine, sea-sand hard wood oak floor, gun-metal taps and fixtures, white wood custom made carpentry, kitchen surfaces inspired by natural limestone surfaces, concealed and sliding doors and constructive beams (some of them exposed) and columns that emphasize the construction and weave the traffic lanes.